dallmayr crema d'oro

Wybieramy kawę dla siebie

Każdy z nas ma różnorodne upodobania odnośnie do kawy. Wiele osób mogłoby się prześcigać w tym, jaka jest najlepsza. Trzeba jednak przyznać, że najbardziej odpowiednia dla nas jest ta kawa, która nam smakuje najbardziej. Jak jednak znaleźć swój wymarzony smak?

Jaka odmiana kawy

Na smak i aromat każdej kawy wpływa wiele czynników. Zazwyczaj najważniejszymi są: rodzaj kawy, sposób jej wypalania oraz miejsce zbioru. Do najpopularniejszych rodzajów kaw można zaliczyć Arabice oraz Robuste. Pierwsza z nich wyróżnia się mniejszą goryczką, a także pełniejszym smakiem. Natomiast Robusta jest intensywniejsza i mocniejsza poprzez większą ilość kofeiny. Jeżeli więc cenisz sobie mocną kawę, to koniecznie powinieneś wybierać mieszanki z dużą ilością Robusty.

dallmayr crema d'oro

Pochodzenie kawy

Największe plantacje kawy pochodzą z Ameryki Południowej, Afryki Środkowej oraz Azji. I to właśnie od miejsca plantacji uzależniony jest smak oraz aromat.

Kawy o bardzie kwasowym smaku pochodzą z Afryki. Hodowane są w Ugandzie, Etiopii czy Kenii i posiadają delikatny cytrusowy smak. Można do nich zaliczyć dallmayr crema d’oro . Jest to kawa o starannie skomponowanej mieszance najszlachetniejszych kawowych ziaren arabiki. Za pośrednictwem subtelnego wypalenia tworzą jasną i lekką kawę typu crema. Dallmayr Crema d’ Oro wyróżnia wyśmienity smak oraz delikatny i niepowtarzalny aromat. Smak tej kawy można poczuć parząc tradycyjne espresso, a także wykonując delikatną kawę z mlekiem jak latte macchiato czy też cappuccino.

Warto także wspomnieć o kawach z Ameryki Południowej, posiadają one mniejszą kwasowość i bardzo dobrze komponują się z mlekiem. Natomiast odmiany z azjatyckich plantacji wyróżniają się aromatem, który jest bardziej ziemisty oraz ma znacznie mniejszą kwasowość w porównaniu do plantacji afrykańskich.

Jaka metoda parzenia

Na finalny aromat kawy wpływa jednak metoda wypalania, o której zazwyczaj jesteśmy poinformowani na opakowaniu. Do ekspresu nadają się kawy średnio i ciemno palone. Warto również skosztować jasno palonych 100% Arabic. Ostatecznie jednak wybór metody uzależniony jest od indywidualnych upodobań każdego. Bo to właśnie nam ma smakować ulubiona kawa.

Skomentuj