Kasza manna
Kasza manna

Czym jest kasza manna oraz jakie są jej właściwości odżywcze, oraz sposoby na przyrządzenie?

Nie każdy wie, że kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Doceniana była już przez naszych przodków, jako bardzo sycący pokarm. Obecnie jednak niewiele dorosłych osób sięga po tego typu pokarm, pomimo że jej wartości odżywcze konkurują z ziemniakami, ryżem i makaronem. Powszechnie panuje przekonanie, że kasza manna jest jedynie dobrym pokarmem dla małych dzieci. Niestety takie rozumowanie jest błędne. Właściwości kaszy manny są dla człowieka niezwykle wartościowe a jej przygotowanie bajecznie proste.

Wartości odżywcze kaszy manny

Kasza manna to nic innego jak najdrobniejszy przemiał ziaren pszenicy. Podczas przemiału wytrąca się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszek to pozbywanie się bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Na rynku można zakupić dwa rodzaje kasz manny, jest to kasza manna oraz kasza manna błyskawiczna, którą podczas produkcji poddaje się obróbce termicznej ułatwiającej jej szybsze przygotowanie. Kasza manna zawiera witaminę B1, B2, PP, B6, a także kwas foliowy, potas, żelazo, magnez i jod.

Warto również podkreślić, że główną zaletą kaszy manny jest jej lekkostrawność. Z tego względu warto podawać ją osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Kasza manna sprawdza się również jako składnik różnego rodzaju diet, ponieważ skutecznie syci i łatwo jest przyswajana przez organizm.

Główne zastosowania kaszy manny

Kaszę manną stosuje się jako samodzielną potrawę bądź dodatek do zup mlecznych, budyniu lub w formie zagęszczacza do sosów ciast oraz zup. Kasza manna powinna być biała z delikatnym odcieniem żółci, a jej cząsteczki nie powinny być zbite lub z resztkami otrębów. Zazwyczaj w celu wzmocnienia smaku kaszy, można dodawać do niej sól, cukier, a także słodkie syropy.

Wiele osób lubi kasze manną w gęstej odmianie. W takiej formie najczęściej spożywana jest na śniadanie lub delikatną kolację. Co więcej, często wykorzystywana jest do przyrządzania smacznych deserów.

Liczne wartości odżywcze czynią z kaszy manny produkt godny uwagi. Z tego względu sugeruje się jej włączenie do racjonalnej diety. Dzięki możliwości przyrządzenia jej na różne sposoby, z powodzeniem można urozmaicić codzienne posiłki o wciąż nowe pozycje.

Warto więc pamiętać, że kasza manna może być doskonałym posiłkiem nie tylko dla dzieci, ale również i dorosłych, szczególnie kiedy borykają się z dolegliwościami żołądkowymi.

Skomentuj