Robusta i Arabica

Arabica i Robusta – Czym różnią się gatunki kaw?

Kawa to jeden z popularniejszych napojów spożywany na terenie całego kraju pochodzi z Etopii i w Europie pojawił się dopiero w okolicach XVI wieku. Jest uznawany za główne źródło kofeiny. Istnieje wiele różnych gatunków kaw, jednak jaka różnica istnieje pomiędzy nimi? Czym różni się Arabica od Robusty?

Kawa Arabica – co to jest?

Kawa Arabica uprawiana jest na terenie Ameryki Południowej oraz Afryki, najczęściej wybierana przez kawoszy ze względu na przyjemny oraz doskonały smak. Uprawa tego gatunku jest wymagająca, należy ją ciągle chronić przed chorobami oraz insektami. Arabica posiada zielone oraz zielono-szare ziarna, które po procesie palenia nabierają swoją charakterystyczną barwę.

Kawa Robusta – co to jest?

Kawa Robusta jest uważana za gatunek, który jest prosty w uprawie, w porównaniu z Arabicą zbiory są znaczniej obfite, dzięki czemu cena za ziarna jest o wiele niższa. Dodatkowo Robusta posiada więcej kofeiny, także częściej korzystają z niej ludzie, który lubią mocny smak kofeiny.

Kawa Robusta czy Arabica?

Istnieje wiele różnic pomiędzy tymi gatunkami kawy, po pierwsze Robusta posiada więcej kofeiny, co powoduje intensywniejszy smak. Kawa Arabica posiada dwukrotnie większą zawartość cukru, jest to jeden z powodów, dlaczego jest częściej wybierana przez kawoszy.

Czy gatunki kaw można mieszać?

Producenci kaw mieszają różne gatunki kaw ze względu na kilka powodów, pierwszy z nich to obniżenie kosztów produkcji, połączenie kawy droższej z tańszą spowoduje obniżenie ceny. Kolejnym powodem jest dążenie do stworzenia idealnej mieszanki z idealnym profilem smakowym, który znacząco wyróżni się spośród typowych kaw.

Jak rozpoznać gatunek kawy?

Ziarno każdego gatunku kawy znacząco się różni, ziarno Arabicy są płaskie, nieco podłużne oraz mają lekko zielonkawy kolor, natomiast Robusta jest nieco mniejsza, owalna a barwa ziarna jest szarawo – bladozielona. Wszystkie zależą od uprawy kawy, tak jak wcześniej zostało wspomniane, Arabica musi być bardziej pilnowana podczas uprawy.

Skomentuj