frappe kawa
kawa grecka frappe

Frappe – symbol greckiej kawy

Kawa – przysmak pobudzającym nas do życia stał się symbolem wielu społeczeństw. Rekordowe ilości filiżanek kaw są wypijane codziennie w Skandynawii, krajem kawy nazywana jest Brazylia, z kawy słynie także Włochy i Grecja. To właśnie w tym ostatnim powstał przepis na kawę mrożoną – Frappe.

kawa

Frappe Grecja

Frappe to rodzaj kawy, który towarzyszy nam w kawiarniach i restauracjach od ponad 60 lat – od 1957 roku, kiedy to powstał pierwszy przepis na nią w Salonikach. Stało się to zupełnie przypadkiem, a jego wynalazcą był Dimitris Vakondios przedstawiciel Nescafe, który prezentował swój nowy przysmak dla dzieci.

Gdy w przerwie chciał zaparzyć kawę, okazało się, że nie ma w pobliżu gorącej wody. Wymieszał więc kawę rozpuszczalną z zimną wodą i dodał do tego kostki lodu. Od tego momentu frappe weszło do kanonu greckich napojów.

Kawa mrożona Przepis:


Frappe Grecja stoi – można powiedzieć. Jednak nie trzeba jechać do Grecji, aby samemu przyrządzić ten napój. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki:

  • kostki lodu,
  • dwie łyżki rozpuszczalnej kawy,
  • dwie łyżki cukru,
  • chłodnej wody,
  • dużej szklanki,
  • pojemnik.

Kawę należy wsypać wraz z cukrem do pojemnika, który można szczelnie zamknąć, następnie włożyć tam kostki lodu i zalać zimną wodą, po czym dokładnie wymieszać i wstrząsnąć wiele razy. Gdy zobaczymy, że produkt przyjął swoją konsystencję, można przelać go do szklanki. Można oczywiście zakupić grecki mikser, który sprawi, że wszystkie substancje będą jeszcze dokładniej ze sobą wymieszane i poczujemy się, jak w Grecji. To jednak tylko kawa mrożona, przepis na nią jest kwestią naszej bujnej wyobraźni.

Skomentuj